[...] to bezprawne, zamierzone użycie czynników biologicznych wobec ludzi, zwierząt i roślin z zamiarem wymuszenia jakiegoś działania lub zastraszenia rządu i ludności cywilnej dla osiągnięcia celów osobistych, politycznych, społecznych lub religijnych. Chemoterroryzm to nagłe uwolnienie do otoczenia toksycznych środków przemysłowych (TŚP), bojowych [...]
[...] Wolne rodniki tlenowe stymulują syntezę białek - i owszem, ale białek (enzymów) antyoksydacyjnych. To typowy mechanizm adaptacyjny. Jeżeli wzrasta obciążenie szkodliwymi dla organizmu wolnymi rodnikami, organizm musi w odpowiedzi na to uruchomić produkcję czynników obronnych. Jednak, jak napisałem, dotyczy to jedynie enzymatycznych białek [...]
[...] współczesnego zdrowia publicznego". Keys napisał, że podczas gdy ogólna liczba zgonów w USA spada, liczba zgonów spowodowanych chorobami serca stale rośnie. Wyjaśniając, dlaczego tak się dzieje, zaprezentował porównanie ilości spożycia tłuszczów oraz liczby zgonów spowodowanych chorobami serca w sześciu krajach: USA, Kanadzie, Australii, [...]
[...] współczesnego zdrowia publicznego". Keys napisał, że podczas gdy ogólna liczba zgonów w USA spada, liczba zgonów spowodowanych chorobami serca stale rośnie. Wyjaśniając, dlaczego tak się dzieje, zaprezentował porównanie ilości spożycia tłuszczów oraz liczby zgonów spowodowanych chorobami serca w sześciu krajach: USA, Kanadzie, Australii, [...]
[...] niemiecki Urząd BVL wydaje zezwolenie - stwierdził przewodniczący Związku Olaf Tschimpke. Jego zdaniem, tak duża ingerencja w produkty spożywcze jest bardzo niebezpieczna dla ludzi, zwierząt, a także dla całego środowiska. Tschimpke zażądał od ministra rolnictwa Horsta Seehofera natychmiastowego działania i wycofania zgody na produkcję [...]
[...] współczesnego zdrowia publicznego". Keys napisał, że podczas gdy ogólna liczba zgonów w USA spada, liczba zgonów spowodowanych chorobami serca stale rośnie. Wyjaśniając, dlaczego tak się dzieje, zaprezentował porównanie ilości spożycia tłuszczów oraz liczby zgonów spowodowanych chorobami serca w sześciu krajach: USA, Kanadzie, Australii, [...]
[...] będzie się różnił od pozostałych przynajmniej w jednym miejscu. Przedstawiciele kierunków ścisłych wiedzą, że jest to liczba olbrzymia, właściwie - niewyobrażalna; dodam dla porównania, że liczbę wszystkich atomów w kosmosie szacuje się na 20^80. Tak więc to aminokwasy decydują o niezwykłej różnorodności organizmów; to one sprawiają, że [...]
[...] Nobla) odkrył, że ludzkie komórki rakowacieją z jednej prostej przyczyny – gdy wewnątrz zabraknie im tlenu. Przez lata nie potrafiono zadowalająco odpowiedzieć na pytanie, dlaczego brakuje im tlenu, więc o odkryciu wygodnie „zapomniano” i zajęto się innymi metodami leczenia raka. Do prac Warburga wrócił jednak dociekliwy Brain Peskin, po czym [...]
[...] ROZCIĄGANIE DYNAMICZNE -> AKTYWNOŚĆ TRENINGOWA (SIŁOWNIA, SPORTY WALKI ETC.) -> SCHŁADZANIE -> ROZCIĄGANIE STATYCZNE NA prosbe forumowiczow chcialem tu przedstawic trening dla kazdego fightera ktory chce poprawic swoja kondycje,sile,szybkosc i wytrzymalosc. Jest to trening ogolne poniewarz moim zdaniem skupienie sie na spekcie wytrzymalosciowym [...]
[...] Wolne rodniki tlenowe stymulują syntezę białek - i owszem, ale białek (enzymów) antyoksydacyjnych. To typowy mechanizm adaptacyjny. Jeżeli wzrasta obciążenie szkodliwymi dla organizmu wolnymi rodnikami, organizm musi w odpowiedzi na to uruchomić produkcję czynników obronnych. Jednak, jak napisałem, dotyczy to jedynie enzymatycznych białek [...]
[...] niż węglowodany czy wysokoenergetyczne tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało ‘komfortową’ sytuacja dla ‘nowo-odchudzającego’. Kolejny makroskładnik - tłuszcze. Może na początek odejdę od tłuszczy jako składnika z pokarmu, i wspomnę o tłuszczach ustrojowych. Czy są nam [...]
[...] przyjmowała niedozwolone w sporcie substancje. Od 1996 roku na rynku amerykańskim pojawiły sięw sprzedaży prohormony, które zgodnie z regulacjami MKOl (8) były zabronione dla sportowców, ale mimo to stały się łatwo dostępne w sklepach oferujących różne suplementy zarówno amatorom, jak i zawodnikom wyczynowym. Ponadto wiele doniesień naukowych [...]
Witam. Zamieszczam artykuł dla ludzi mających cukrzyce a chcących uprawiać sport Pozdrawiam i życze Miłego Czytania Wysiłek leczy cukrzycę Nasze mięśnie zużywają do pracy dwa podstawowe rodzaje paliwa - węglowodany i tłuszcze. Podczas krótkotrwałych wysiłków fizycznych, nie przekraczających 15 minut glukoza pobierana jest [...]
[...] bada się ich obecność). Jeśli są w wodzie, dowodzi to możliwości zanieczyszczenia. Ponieważ zanieczyszczenie wody bakteriami kałowymi stwarza realne niebezpieczeństwo dla odbiorców, wymagania sanitarne są bardzo ostre. W standardowej w takich badaniach próbce 100 ml wody pitnej nie może być ani jednej komórki bakteryjnej. Oprócz badania [...]
[...] zwierzęcego np. smalec, są również w tłuszczach pochodzenia roślinnego np.w oleju kokosowym , palmowym oraz w maśle czy śmietanie. Są to tłuszcze uznawane za szkodliwe dla człowieka , powinno ich być w diecie jak najmniej powodują m.in. wzrost „złego" cholestesrolu co zwłaszcza się tyczy osób starszych lub w sile wieku, powoduję również [...]
[...] zwierzęcego np. smalec, są również w tłuszczach pochodzenia roślinnego np.w oleju kokosowym , palmowym oraz w maśle czy śmietanie. Są to tłuszcze uznawane za szkodliwe dla człowieka , powinno ich być w diecie jak najmniej powodują m.in. wzrost "złego" cholestesrolu co zwłaszcza się tyczy osób starszych lub w sile wieku, powoduję również [...]
[...] lasów, zatrucia wód i zniszczenia gleby. w krajach, których mieszkańcy umierają z głodu, uprawia się zboża, które są następnie eksportowane i przerabiane na paszę dla zwierząt hodowlanych krajów zachodnich. Etiopia dotknięta zarazą w 1984, uprawiała w tym czasie zboża z przeznaczeniem dla europejskich zwierząt hodowlanych, podczas gdy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] ile znajdzie w zawsze zasobnej lodówce. Zakładam jednak, że Ty, czytelniku, jesteś na tyle rozsądny, by chcieć rozbudować muskulaturę, a nie po prostu zwiększać wagę, dlatego opiszę tutaj, jak powinna wyglądać dieta sprzyjająca hipertrofii. Na początek ustalmy, ile potrzebujesz kalorii, by wyjść na zero – to znaczy by waga stała w miejscu, [...]
Chciałbym zproponować Wam do przeczytania artykół ,który znalazłem kiedyś w prasie (w "Magazynie Sportów Siłowych -Paker"). Jest on odpowiedzią dla tych ,którzy mają jakieś pytania lub wątpliwości chcąc po raz pierwszy sięgnąć po STERYDY.Zapraszam do lektury. "Sterydy -brać , czy nie brać - 23 ostrzeżenia" LIST OD CZYTELNIKA: "Od trzech lat [...]
[...] mają ci, którzy mieszczą się we wskaźniku między 18,5 a 24,9 kg/m2. Odchudzamy się najczęściej z powodów estetycznych, a przecież właściwa waga ciała ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jeżeli BMI zbliża się do 27 kg/m2, to szybko pojawia się ryzyko chorób - cukrzycy typu II, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego [...]